Molntjänster i offentlig sektor – lagstiftning och avtalsreglering

Genom användningen av molntjänster kan den offentliga sektorn få ett kraftfullt och kostnadseffektivt verksamhetsstöd. Men molntjänster måste givetvis används på ett sätt som är förenligt med gällande lagstiftning, t.ex. regler om dataskydd, offentlighet- och sekretess och upphovsrätt. Riskerna med molntjänster måste hanteras t.ex. genom val av lämplig leverantör, genom beslut om vilka data som ska placeras i tjänsten och genom utformningen av avtalet.

Kursen anlägger ett praktiskt juridiskt perspektiv på användningen av molntjänster. De rättsliga ramarna för användningen av molntjänster analyseras i ljuset av den senaste rättsutvecklingen. Dessutom diskuteras olika avtalsregleringar på området. Särskilt fokus riktas mot hanteringen av säkerhetskrav vid användning av molntjänster.

Kursen vänder sig till i första hand till verksamma i den offentliga sektorn och jurister som kommer i kontakt dessa frågor. Den är även lämplig för IT-chefer, upphandlare m.fl. som måste förhålla sig till juridiken inför en eventuell migrering till molnet.

• Terminologi och teknik
  • Olika typer av molntjänster
  • Karaktäristiska drag
  • Drivkrafter för molntjänster
  • Skillnad mot traditionell drift / outsourcing
  • Hybridlösningar
  • Risker och problem som måste hanteras
  • Molntjänstavtalet – typisk reglering och risker
  • ”Rätten till data”
  • Servicenivåer och ansvarsreglering
  • Går det att förhandla om villkoren?
  • Molntjänster som en del av ett driftavtal
  • Tolkning av relevant lagstiftning
  • Dataskyddslagstiftningens tillämpning på molntjänster
  • Krav på personuppgiftsbiträden som måste mötas
  • Hur säkerställs att det inte är fråga om utlämnade av personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig?
  • Överföring till tredje land – standardavtalsklausulerna och Privacy Shield
  • Offentlighet- och sekretesslagstiftningen – hur ska den tillämpas?
  • När blir handlingar som hanteras i molnet allmänna?
  • När hindrar sekretessregleringen användning av molntjänster?
  • Relevant teknisk och organisatorisk utformning som påverkar bedömningen
  • Kopplingen till Cloud Act och annan internationell lagstiftning
  • Upphovsrätten i molnet – licenser och ansvarsfrågor
  • Särskilda säkerhetsregler, t.ex. säkerhetsskyddslagen
  • Praktiska åtgärder innan användning av molntjänster
  • Risk- och sårbarhetsanalys
    • Teknisk, affärsmässig och terminologisk introduktion
    • Risker och problem med molntjänster – och hur de kan
    • Tillämpning av dataskyddsregleringen
    • Offentlighet- och sekretess m.m.
    • Vissa upphovsrättsliga frågor
    • Molntjänstavtalet