Inom film är hantering av avtal och immateriella rättigheter centralt för att kreatörernas idéer ska realiseras; vid uppbringande av finansiering, för att sätta ramen för produktionen och för att engagera distributörer.
Kursen ger deltagarna en grundläggande kunskap i de legala frågor som aktualiseras vid filmproduktion i vid mening.
Vi inleder med att ge en överblick av marknaden och de olika aktörerna samt berör filmpolitikens roll. Därefter tittar vi närmare på de legala frågor som aktualiseras i de olika faserna av filmproduktion.
Angående filmens idéstadium tar vi upp frågor om rättighetsförvärv och utvecklingsstöd men också frågor om vanliga förhandlingsspörsmål. Angående finansiering tittar vi närmare på de olika aktörernas agenda och uppdrag och hur kreatörerna kan förhålla sig till detta för att kunna realisera sin idé.
På produktionsstadiet aktualiseras en rad avtalsfrågor. Vi går här igenom de grundläggande avtalen vid filmproduktion, såsom medverkandeavtal, samproduktionsavtal, teamavtal och distributionsavtal. Avseende produktionsstadiet tar vi bl.a. också upp de relativt ofta förekommande förtalsfrågorna.
För distributörerna har visningsfönster präglat affärsmodellen. Här har digitaliseringen påverkat såväl rättighetsförvärv som arvodesmodeller.
Slutligen vänder vi blicken mot det legala regelverket. För att förstå filmfinansieringen tittar vi på de regler som styr statsstödet. Vi kommer också nämna den pågående utvecklingen av upphovsrätten som sker inom EU och beröra aktuella rättsfall.
Advokater och jurister som arbetar med eller har ett intresse för filmjuridik samt personer som arbetar med eller vill arbeta med avtal inom mediebolag, t.ex. producenter.
Filmjuridik
7 900 kr inklusive digitalt kursmaterial, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6