På allt fler områden börjar 3D-skrivare användas, vilket kan få praktiska konsekvenser. Sådant som skrivs ut kan vara allt från proteser till byggnader, från leksaker till reservdelar.
Liksom andra områden som innebär en ny typ användning av teknik kan även 3D-skrivare sätta existerande lagstiftning i nytt ljus. Detta behöver belysas både för den som äger rättigheter till sådant som andra kan skriva ut och för den som vill skriva ut sådant som andra har skapat.
Kursen kommer att gå igenom användning av 3D-skrivare från såväl immaterialrättsligt som marknadsrättsligt perspektiv. De rättigheter som särskilt aktualiseras är upphovsrätt, patenträtt och varumärkesrätt. Perspektivet är inte bara vad skrivarna i sig kan innebära utan också hur teknikens användningsområden kan leda till nya ageranden. I praktiken innebär 3D-skrivare att även tredimensionella föremål blir binär kod som exempelvis skulle kunna bli föremål för olovlig fildelning.
Fokus kommer ligga på aktuellt rättsläge, men i viss mån kommer behovet av moderniserade regler att lyftas. Kursen kommer också koppla användning av 3D-skrivare till avtalsfrågor som kan få betydelse för affärsutveckling.
Kursen vänder sig i första hand till advokater, biträdande jurister, bolags- och patentjurister, innovationsrådgivare, patentingenjörer samt övriga som berörs av det immaterialrättsliga området.
3D-skrivare – en rättslig utmaning
8 100 kr. inklusive kursmaterial, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6