Erbjudande!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Läs mer
Kontakta oss

Amerikansk politik och juridik- i ljuset av presidentvalet

I november avgörs det amerikanska presidentvalet. Kommer den erfarne men ålderstigne Joe Biden att få förnyat förtroende eller kommer den kontroversielle Donald Trump efter fyra års uppehåll att återvända till posten? Som världens mest inflytelserika ekonomi är valutgången av stor global betydelse, och under tiden fram till valdagen kommer medier över hela världen att intensivt bevaka processen och dess utgång. 

För att kunna navigera i det politiska landskapet har det alltid varit viktigt att även ha viss förståelse för det amerikanska rättssystemet. Utformningen av valkretsar och utnämningen av partikandidater är två exempel på lagstadgade processer som skiljer sig från det svenska systemet. I 2024 års val kommer både civil- och processrättsliga regler dessutom spela en avgörande roll givet Trumps juridiska utmaningar.  

Under ledning av f.d. journalisten och USA-experten Andreas Utterström får du under denna valupptakt fördjupad kunskap och vidare inblick i alla relevanta juridiska och politiska aspekter av valet. 

De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser. 
 
Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv. 
 
Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall, en president styra ett land från fängelset?

Målgrupp

Riktar sig till advokater, bitr. jurister, jurister, journalister och mediefolk som bevakar det amerikanska presidentvalet och behöver en djupare förståelse för de juridiska och politiska frågor som är relevanta för deras rapportering samt alla med allmänt intresse för amerikansk politik och juridik som vill förstå de komplexa aspekterna av det amerikanska presidentvalet och dess implikationer

 • Ur kursen
 • Kursprogram
 • De övergripande skillnaderna mellan det svenska och amerikanska rättssystemet när det gäller exempelvis åtalsprövning, bevisföring och förhandlingsprocesser.
 • Juridikens nära koppling till politiken genom att både domare och vissa åklagare är folkvalda- och vilka konsekvenser detta får, inte minst ur ett ideologiskt perspektiv.
 • Åtalen mot Donald Trump- vilka är egentligen åtalspunkterna och vad är status? Bryr sig väljarna överhuvudtaget och vad blir konsekvenserna av att den före detta presidenten konstant försöker sänka förtroendet för rättssystemet? Kan, i värsta fall, en president styra ett land från fängelset?
Tid Innehåll
 • 16.00
  • Kursen startar
 • 17.30
  • Break
 • 19.00
  • Kursen avslutas

Anmälan till kurs

Allmän information
Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.