Om de straffrättsliga reglernas betydelse för en effektiv riskhantering i allmänhet och för att arbeta korrekt enligt ett ”riskbaserat förhållningssätt” för verksamhetsutövare enligt penningtvättslagen (PTL) i synnerhet
Kursen ger dels en grundläggande kunskap om den straffrättsliga lagen om penningtvätt, dels konkreta exempel på hur de straffrättsliga reglerna hänger samman med både riskhantering i allmänhet och de regulatoriska reglerna om ett ”riskbaserat förhållningssätt” i PTL i synnerhet.
Kursen går igenom de två mest centrala brotten i penningtvättsbrottslagen – penningtvättsbrott i 3 § och näringspenningtvätt i 7 § - och förklarar samtliga rekvisits respektive innebörd.
Kursen belyser att de straffrättsliga reglerna är mycket offensiva till sin utformning och att avsikten med den straffrättsliga lagen är att träffa brett för att kunna återta brottsvinster från de kriminella.
Kursen belyser hur de straffrättsliga reglerna har ett bredare och vidare tillämpningsområde än PTL, varför de straffrättsliga reglerna gäller många fler aktörer i samhället än bara verksamhetsutövarna enligt PTL.
Kursen belyser det straffrättsliga regelverkets avgörande betydelse vid riskhantering i allmänhet och avseende kravet för verksamhetsutövare enligt PTL på att ha ett riskbaserat förhållningssätt i synnerhet.
Kursen har en praktisk inriktning varför de senaste rättsfallen från såväl hovrätter som Högsta domstolen, med tydliga exempel, upptar en stor del av kursen för att förtydliga innebörden av vilka gärningar som är kriminaliserade enligt 3 och 7 § §.
Kursen riktar särskilt fokus mot brottet näringspenningtvätt i 7 § och vad begreppet ”klandervärt risktagande” har för betydelse för det straffrättsliga ansvaret enligt den paragrafen.
Kursen kopplar samman vilka gärningar som är straffbelagda som penningtvättsbrott och näringspenningtvätt till praktiska situationer som kan uppkomma i en verksamhet både för verksamhetsutövare enligt PTL och för andra.
Kursen förtydligar skillnaden mellan å ena sidan Finanspolisen och å andra Polismyndighetens utredande verksamhet och skillnaden mellan att göra en penningtvättsrapport till Finanspolisen och en polisanmälan om brott till Polismyndighetens utredande verksamhet.
Kursen behandlar även regelverket om företagsbot i 36 kapitlet BrB, vilket är en särskild rättsverkan av brott som sker i näringsverksamhet och som kan åläggas en juridisk person i vissa situationer.
Kursen vänder sig till:
Penningtvätt och straffrätten
7 400 kr inklusive kursmaterial, bok, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6