Fåmansföretagsbeskattningsreglerna är ständigt aktuella och i det närmaste konstant föremål för regeländringar och praxisutveckling. 2021 sades skatteavtalen med Portugal och Grekland sagts upp, bland annat med hänvisning till fåmansföretagares och andras möjligheter till så kallade exit-förfaranden. Maj 2022 tillsattes även en kommitté och en särskild utredare vilka ska se över möjligheterna att förenkla utdelnings- och kapitalvinstbeskattningen, respektive att åstadkomma”En effektiv beskattning när fysiska personer med orealiserade kapitalvinster som upparbetats i Sverige flyttar ut”.
Vi inleder kursen med att titta på de så kallade klyvningsreglerna i 57 kap. IL och anknytande regler som tillsammans upprätthåller den progressiva beskattningen av tjänsteinkomster, men rör oss sedan snabbt över till innebörden av senare regelförändringar och praxis. Därifrån går vi vidare till hur reglerna tillämpas i internationella situationer och hur tillämpningen påverkas av om bolagen, delägarna eller närstående har hemvist utomlands. Vi väger då in Sveriges internationella skatteavtalsrättsliga och EU-rättsliga åtaganden. Det visar sig att man kan ifrågasätta ett par av Skatteverkets lagstiftningstolkningar samt om en del skatteutfall är verkligen är förenliga med EU-rättens grundläggande friheter.
Kursen riktar sig främst till dig som har grundläggande förståelse för tretolvreglerna och internationell skatterätt."
Jurister, rådgivare, ekonomer och revisorer som kommer i kontakt med fåmansföretag i sitt arbete och som behöver en förståelse för regelverket.
Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer
8 900 kr. inklusive kursmaterial, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6