Teori och praktik
Frågan om ansvaret för föroreningar och förorenade fastigheter och var eller hos vem efterbehandlingsansvaret hamnar har under många år varit stående frågor inom miljörättens område. Länsstyrelserna har kommit fram till att det finns ca 80 000 förorenade områden i Sverige som är i behov av sanering. Kostnaderna för sanering blir ofta omfattande och ansvarsfördelningen mellan verksamhetsutövare och fastighetsägare är en del av problemet.
Kursen innehåller en grundlig genomgång av miljöbalkens materiella såväl som processuella bestämmelser rörande förorenade områden och avhjälpande-/efterbehandlingsansvar, med koppling till den praxis som utvecklats i mark- och miljödomstolarna. Kursen syftar till att ge deltagarna goda teoretiska kunskaper samt praktiska verktyg för att hantera frågor om ansvar, utredning, avhjälpande, regresskrav m.m. och riktar sig till såväl handläggare på myndighet som verksamhetsutövare eller fastighetsägare.
Den avslutande delen av kursen består av ett praktikfall där deltagarna får testa sina kunskaper inom ramen för ett grupparbete.
Kursen är i första hand inriktad mot den som har viss förkunskap inom området, exempelvis jurister och naturvetare på myndighet eller konsultföretag, men också andra verksamma inom miljörättsområdet som önskar förbättra sina kunskaper.