Kursen behandlar den materiella migrationsrätten och tar sin utgångspunkt dels i det internationella regelverket som styr Sveriges åtaganden enligt bl.a. Genèvekonventionen om flyktingars rättsliga ställning och dels utlänningslagens tillämpning i förhållande till Europakonventionen, FN:s konvention om politiska och medborgerliga rättigheter samt FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
Kursen är grundläggande, har ett praktiskt tillämparperspektiv och behandlar centrala avsnitt i utlänningslagstiftningen med betoning på skyddsbehovet, där den nya lagen (Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige) beaktas. Fokus läggs således på flyktingskap och principen om non-refoulement.
Kursen berör även annan grund för uppehållstillstånd, när skyddsbehovet inte har gjorts sannolikt – synnerligen ömmande omständigheter.
Utgångspunkten är reglerna i utlänningslagen med de modifikationer som följer av EU-domstolens, Europadomstolens och Tortyrkommissionens samt Migrationsöverdomstolens praxis.
Kursen vänder sig främst till ombud i migrationsmål samt företrädare för olika intresseorganisationer och myndigheter som kommer i kontakt med asylsökande.