Varje dag möter, samverkar och samarbetar vi med andra människor. Den egna effektiviteten, verksmässiga höjden och resultatet påverkas av hur bra dessa möten går – vad du får och vad du lämnar ifrån dig i fråga om information och intryck. Utkomsten av mötet beror på hur du uppfattar, tolkar och läser motparten. Den egna kulturella referensramen fungerar som tolkningshjälp, och ger besked om bedömningen av motparten. Referenserna formas av den sociala kontext vi växer upp i: vad som är ett förväntat beteende i olika situationer.
Om de kulturella bakgrunderna skiljer sig åt vid ett möte kan bedömningen av varandras avsikter bli felaktig: Något den ena ser som självklart och logiskt kan av den andra uppfattas som både avvikande och suspekt.
Ju bättre vi blir på att förstå motparten desto fler nyanser kan vi uppfatta – och genom det minska risken för onödiga missförstånd, konflikter och i förlängningen ett sämre resultat. Med fler nyanser och färre missförstånd är det lättare att skapa ett förtroende och att bygga trygga och hållbara relationer mellan människor oavsett bakgrund.
Under kursen beskrivs hur kulturell bakgrund formas och utvecklas, hur den påverkar vårt beteende och våra tolkningar av andra människor samt på vilket sätt vi kan råka feltolka informationen. Vi identifierar delar i vår egen kulturella bakgrund, arbetar kring minicase och tränar på olika metoder för att skärpa den egna förmågan att skapa framgångsrika interkulturella möten. Kursen ger verktyg och samtalsstrategier som underlättar och kan effektivisera kommunikationen och samspelet med andra.
Kursen vänder sig till dig som möter och samverkar med människor i det dagliga arbetet och som vill öka möjligheten att göra en korrekt analys av andra människors beteende, samt vill förbättra förmågan att få fram korrekt och nyanserad information i möten med klienter, kollegor eller andra.
Interkulturell kompetens – Mötet mellan olika referensramar
7 500 kr. inklusive kursmaterial, bok, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6