Flera faktorer gör att läkemedel är mycket intressanta ur ett immaterialrättsligt perspektiv. Läkemedel bygger på kemiska substanser och genetiskt material, de är resultat av mångårig och dyr forskning och försäljningen är reglerad. Läkemedel är produkter som ställer centrala immaterialrättsliga frågeställningar på sin spets.
Tillämpning av till synes enkla patenträttsliga regler som till exempel nyhetskravet och krav på tydlig beskrivning blir ofta till synnerligen komplicerade frågor när det gäller läkemedel. Samtidigt öppnar möjligheten till att få patent på olika användningar av samma grundprodukt upp för tolkningar och utmaningar när det gäller patentets skyddsomfång och intrångsbedömning. Som om det inte var nog med komplicerade frågeställningar inom ramen för tillämpningen och tolkningen av patenträttsliga regler på kemiska och genbaserade uppfinningar, ger sättet på vilket läkemedel säljs och det regelverk som är kopplat till det upphov till komplikationer, men öppnar även upp för nya möjligheter för rättighetsinnehavare och generiska tillverkare.
Kursen ger insikt i frågor som berör nyhetskrav och uppfinningshöjd för läkemedel samt även hur övriga patenträttsliga krav tillämpas på moderna läkemedel. I kursen behandlas de centrala delarna i Tilläggskyddsförordningen samt hur denna interagerar med Barnförordningen och orphan drugs. Centralt i kursen är utvecklingen i praxis från CJEU.
Vidare belyser kursen utmaningen med att kombinera det traditionella immaterialrättssystemet med nya ensamrättsformer. Genom kursen ges deltagarna kunskap om praxis från ett antal olika nationella domstolar som handlar om frågor som berör skyddet för läkemedelsprodukter.
Jurister, advokater, patentombud och andra som arbetar för eller inom inom läkemedelsindustrin.
Läkemedelspatent och tilläggsskydd
8 900 kr. kr. inklusive kursmaterial, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.
6