Genom införandet av konkurrens- och värvningsklausuler i anställningsavtalet kan arbetsgivaren utsträcka vissa delar av arbetstagarens lojalitetsplikt till att gälla efter anställningens upphörande. Sådana klausuler är centrala för att företag ska kunna skydda sina företagshemligheter, kunder och anställda. De får dock inte användas i större utsträckning än vad som anses skäligt och riskerar då att ogiltigförklaras i sin helhet.
Sedan 2015 gäller ett nytt kollektivavtal om användningen av konkurrensklausuler som reglerar under vilka situationer en konkurrensklausul får användas och hur den får utformas. Avtalet reglerar dock inte användandet av klausuler som syftar till att förbjuda värvning av kunder eller anställda. Istället har regleringen gällande användande av sådana klausuler främst växt fram genom Arbetsdomstolens praxis.
Under kursen går vi igenom relevanta delar av avtalslagen, de två kollektivavtalen som reglerar användandet av konkurrensklausuler, skillnaderna mellan konkurrens- och värvningsklausuler samt aktuell praxis. Vi gör också en utblick till övriga nordiska länders regleringar samt diskuterar hur avgränsningen gentemot konkurrens- och värvningsförbud i andra typer av avtal, såsom aktieägaravtal, incitamentsprogram, m.m. kan göras och vilket regelverk som gäller då. Under kursen belyses också hur processrättsliga säkerhetsåtgärder kan nyttjas för att säkerställa att klausulerna iakttas och inte blir verkningslösa under en pågående process i domstol eller skiljenämnd.
Kursen riktar sig till arbetsgivare, HR-ansvariga, personalchefer och jurister på företag, samt advokater och biträdande jurister.
Konkurrens- och värvningsklausuler i anställningsavtal
8 200 kr inklusive frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.
6